2010-07-06

Festivalstereon

För några veckor sedan kom jag på idéen att bygga mig en liten musikmaskin i syftet att fylla tomrummen innan och mellan konserterna på den annalkande Peace & Love festivalen. Jag läste på lite och ju mer jag grunnade desto intressantare blev det. I början på juni började jag leta delar och någon vecka efter det beställdes en förstärkar-byggsats från 41hz.com. Det blev en så kallad T-amp, närmare bestämt en AMP6-Basic, som är erkända för att vara så strömsnåla som det bara går (upp emot 88% effektivitet) och samtidigt ge ett riktigt bra ljud. Jag gick förbi jobbet med en lång inhandlingslista och började löda ihop min förstärkare. Samtidigt damp det ner avi:n om koaxialhögtalare i brevlådan och jag bestämde mig för att fästa två stycken 4" på sidorna av en CD-förvaringslåda och två stycken 5,25" på fronten.

Efter några dagars pyssel hade jag i alla fall fått ljud ur förstärkaren som drivs av 9 st R20-batterier (9*1,5 = 13,5V (strax över 14V nya och 9V förbrukade)). Jag började meka in allt i lådan som var lättare sagt än gjort, men det fick ta sin lilla tid. Förstärkaren skruvade fast i sin lilla aluminiumlåda som fördelar värmen bra och skyddar det viktigaste.
När allt var monterat hände det som inte fick hända. Det var bara ena kanalen som lät! Efter felsökning försökte jag åtgärda lite chassikontakter och lödningar på själva audiokablarna, men när man växlade kanaler o.s.v. så kvarstod symptomet. Så det var bara att riva upp förstärkaren och felsöka ner inpå minsta lödningen. Det visade sig att det var en av de svarta dioderna som glappade (snett uppåt vänster från batteriadaptern och intill säkringen) och när man tryckte ner den under drift så vaknade även den andra kanalen. Fram med lödkolven.

Tog med all utrustning upp till Hälsingland när vi åkte dit den 20:e juni och fixade det sista på plats. Rev i frustration ut chassikontakten och drog sladden hela vägen in till förstärkaren (med en knut som dragavlastning ;)). Men sen spelade den! Till en början var den ett riktigt monster med ganska kraftig diskant, men nu efter lite inspelning så har den mjuknat rejält. Låter faktiskt helt klart godkänt och man kan spela på rätt högt. Ska dock staga upp bakstycket lite som började vibrera lite för mycket vid högre volymer, som märktes under festivalen. Annars har den gjort sitt jobb med bravur. Speciellt eftersom den nu efter ca 25-30 timmars spelning fortfarande drivs av samma uppsättning alkaliska batterier!

2 kommentarer:

Tobbe sa...

Tjena. Jag håller på med en liknande konstruktion men måste bara fråga vart du har hittat lådan? Den hade varit perfekt för mig!

Unknown sa...

Tjena Tobbe, det var en skivförvaringsväska från kjell & company, men jag är rädd att den utgått. Inte så populärt längre kanske.